متاورس»دنیای متاورس metaverse چیست و چه آینده ای دارد ؟
احتمالی، کارشناسان هیچ توقفی در مهاجرت به ابر نمی بینند
طبق آمار ، 79 درصد از شرکتها در 18 ماه گذشته نقض داده های ابری را تجربه کرده اند که 43 درصد آنها از تلاش برای نفوذ به فضای Cloud رنج می برند
متاورس چیست؟
این امر پوشیده نیست ، شرکتهایی که ارائهدهندگان فضای Cloudهستند قطعا باید تدابیر امنیتی بیشتری را در فضای ابری اعمال کنند
با وجود اینکه هنوز خیلی با نمونههای کاربردی فناوری متاورس فاصله داریم اما این مفهوم مدتهای طولانی و برای چندین دهه است که در داستانها، بازیهای رایانهای و فناوریهای دیجیتال مطرح بوده است. در حقیقت واژه متاورس و خلق آن به دهه ۹۰ میلادی زمانی که نیل استفنسون (Neal Stephenson) کتابی با نام اِسنو کرَش (Snow Crash) منتشر کرد باز میگردد.
این نویسنده در این کتاب برای اولین بار مفاهیمی مثل متاورس و آواتار (Avatar) را در قالب داستان پیشبینی کرد. مفاهیمی که سالها بعد از آن با همین نام به دنیای دیجیتال راه پیدا کردند. این ماجرا به همین جا ختم نمیشود. مدتها بعد نویسنده کتاب بازیکن شماره یک آماده (Ready Player One) ، ارنست کلاین (Ernest Cline) به روایت زندگی انسانها در سال ۲۰۴۴ میپردازد.
در این کتاب روایت شده انسانها میتوانند زندگی مشقتباری که در دنیای واقعی دارند را با زندگی در دنیای مجازی و دیجیتال ادامه دهند. نگاهی به همه این جریانات و در نهایت تغییر نام فیسبوک به متا همه نشاندهنده این است که از گذشته تاکنون برنامههای زیادی برای مقوله متاورس وجود داشته است.
متاورس و فیسبوک
شرکت فیسبوک (Facebook)، غول حوزه فناوری، یکی از نمونه شرکتهای پیشرو در حوزه متاورس است. همانگونه که در خبرها شنیدیم فیسبوک بهتازگی اقدام به تغییر نام این کمپانی به «مِتا (Meta)» کرده است.
مارک زاکربرگ (Mark Zuckerberg)، مدیرعامل فیسبوک، در یک کنفرانس مجازی در اینباره گفته:
«امیدوارم در آینده بهعنوان یک شرکت متاورس دیده شویم و قصد دارم کار و هویت خود را بر آنچه در حال ساخت آن هستیم، تثبیت کنم. ما اکنون بهعنوان دو بخش مختلف به کسبوکار خود نگاه میکنیم و گزارش می دهیم؛ یکی برای خانواده اپهایمان و دیگری برای تلاشی که در پلتفرمهای آینده انجام میشود.
حالا بهعنوان بخشی از پروژه، زمان آن فرا رسیده است که یک برند جدید اتخاذ کنیم تا همه کارهایی را که انجام میدهیم در بر گیرد؛ تا منعکس کنیم چه کسی هستیم و قصد ساخت چه چیزی را داریم.»
از آنجاکه شرکت فناوری فیسبوک دارای پتانسیل بالای و منابع مالی گسترده است به نظر میرسد ورودآن به حوزه متاورس تحول بزرگی را در این بخش ایجاد کند. از طرفی دیگر همکاری مشترک فیسبوک با شرکتهای مطرح و بزرگ برای بسط و توسعه متاورس دلیل محکمم دیگری بر گستردهبودن این پروژه است.
مارک زاکربرگ در وصف دنیای متاورس اینگونه گفته: «در دنیای مجازی متاورس هرکسی میتواند هرکاری را که تصور میکند انجام دهد. با دوستان یا اعضای خانواده خود دور هم جمع شوند، کار کنند، در کلاسهای آموزشی شرکت کنند، با یکدیگر بازی کنند، به خرید بروند، و به طور کلی تمامی تجربههایی که انجام آنها را با موبایل یا کامپیوتر نمیتوان تصور کرد، از نزدیک حس کنند».
خیلیها فناوری متاورس را جایگزینی برای اینترنت امروزی میدانند که زاکربرگ یکی از همین افراد است و برای محقق شدن این آینده بسیار در تلاش است.»
واقعیت مجازی «VR» در متاورس چیست؟
واقعیت افزوده «AR» در متاورس چیست؟
واقعیت افزوده یا «Augmented Reality» که به آن «AR» هم میگویند، در کنار واقعیت افزوده یا«VR» ابزار تحقق متاورس محسوب میشود. به عبارتی دیگر عبارت واقعیت افزوده، همانطور که از اسمش پیداست، ماهیت اضافهکنندگی دارد. یعنی یک شیء یا کاراکتر دیجیتالی را به یک فضا اضافه می کند.
اگر فیلمهای گارفیلد (Garfild)، دامبو (Dumbo)، سونیت خارپشت (Sonic the Hedgehog)، آلیس در سرزمین عجایب (Alice in Wonderland)، مالیفیسنت (Maleficen) و از این قبیل فیلمها را دیده باشیدکه در آنها شخصیتهای واقعی با شخصیتهای غیرواقعی مانند حیوانات یا حتی شخصیتهای کارتونی به بازی پرداختهاند بیشتر به مفهوم واقعیت فزوده پی میبرید.
هرچند مفهوم لایواکشن (Live Action) با مفهوم واقعیت افزوده متفاوت است، اما برای درک بهتر AR میتواند بسیار کمک کند. در حقیقت در واقعیت افزوده، تجربیات دیجیتالی، مانند این فیلمها، بدون هیچ واسطهای به دنیای فیزیکی ما اضافه میشوند و ما با آنها تعامل برقرار میکنیم.
نقش ارزهای دیجیتال و توکنهای غیرمثلی (NFT) در متاورس
همانطور که پیشتر توضیح دادیم متاورس جایی است که اختیار همه چیز در آن در اختیار خودمان است. نکتهای که باید مد نظر قرار دهید این است که دنیای متاورس با ارزهای دیجیتال وابستگی دارد.
در واقع در دنیای متاورس هم این امکان برای کاربران وجود داشته که همانند دنیای واقعی به خرید و فروش و معامله بپردازند. بنابراین برای انجام مبادلات نیاز به ارزی خواهید داشت. به همین دلیل ارزهای دیجیتال میتوانند بهترین گزینه و انتخاب باشند.
علاوه بر ارزهای دیجیتال اصطلاحی که خصوصا این روزها بیشتر با آن روبه رو میشویم توکنهای غیرمثلی یا NFT (Non-fungible token) هستند. این توکنها یکی از جدیدترین پدیدههای فناوری بلاکچین بوده که به سرعت در حال گسترش است.
یکی از نقشها و ویژگیهای اصلی توکنهای غیرمثلی در دنیای متاورس به اعطای مالکیت کامل شخصیتها، آیتمهای جمعآوریشده در بازی و حتی زمین مجازی به افراد میتوان اشاره کرد.